Teknologi mot rent vann

I dette innlegget skal jeg ta for meg hvordan teknologi kan være til hjelp for å gi rent drikkevann og gode sanitære forhold. Dette er FN sitt andre av 17 bærekraft mål. Disse 17 målene innebærer å hjelpe ulike grupper, f.eks. mennesker med nedsatte funksjons evner, kvinner som blir undertrykt og mennesker med religions minoritet. I dette blogginnlegget skal det riktig nok fokuseres på mål 6, rent vann og sanitære forhold.

https://pixabay.com/no/photos/barn-slummen-fattigdom-fattige-2876359/

De forente nasjoner

Et av FN sine hovedprinsipper for å bekjempe sult og fattigdom er «Leaving no one behind«. Dette omhanalder viktigheten av en felles utvikling. I den vestlige verden er det en kontinuelig fremgang som foregår, både med teknologi men også bedre levevilkår. Det er derimot deler av verdens som ligger store steg bak. Deres 17 mål setter fokus på hva som kan gjøres for at u-land og steder med mye fattigdom kan bli med på denne utviklingen. Dette er en stor oppgave som krever mye tid og jobb. Derfor vil det være effektivt og smart med teknologi som kan hjelpe til å løse problemet.

Hvorfor har noen det så mye bedre enn andre?

Skillet mellom mennesker bare øker og øker. Denne negative utviklingen kan skylder en rekke ting. Nedenfor vil jeg nevne et par av disse.

1. Dårlig tilgang på utdanning

Et stort problem i store deler av verden er tilgangen på utdanning og skole. Dette betyr riktig nok ikke at alle fattige mennesker ikke har utdanning, men fattigdom truer utdanning. Når noen lærer seg å lese og skrive øker dette muligheten til å skaffe seg en jobb. Det er riktig nok mange steder i verden det ikke er mange jobber tilgjengelig. En annen ting som kan forekomme ved utdanning vil være individer som får muligheten til å skape sine egne bedrifter eller jobber, som videre vil føre til en økt ansettelse blant offentligheten.

2. Krig og konflikter

Dessverre så er en av de største årsakene til sult, dårlig tilgang på vann, og fattigdom i dag, store og destruktive kriger og konflikter. Store grupper og eller land går til angrep på hverandre som ofte resulterer i at delene av samfunnet som ikke er innblandet, blir rammet. Infrastruktur ødelegges, og samfunn kollapser. Dette videre fører til sult og dehydrering, og sult holder mennesker sultene. Hva jeg mener med dette er at når noen går lange perioder uten mat vil man naturligvis miste energi og styrke. Immunforsvaret svekkes og sykdom forekommer hyppigere. Her har også FN et mål om at barn skal være godt ernært de første 1000 dagene etter fødsel. Dette fordi de første årene i et barns liv vil være essensielle for fremtidig god helse.

https://pixabay.com/no/illustrations/syria-krig-offer-flyktninger-hjelp-1202174/

Nanoteknologi og rent vann

Ikke bare er sult et stort problem for mange, men også tilgangen på rent drikkevann. Her kan nanoteknologi være til stort hjelp. Nanoteknologi er teknologi på en atom skala. Dette kan brukes til å manipulere atomer og nesten bruke dem som små byggeklosser. Med dette har det blitt laget et filtreringssystem «nanofiltration mambranes». Dette renser vann for ulike skadelige stoffer som kan gjøre vannet skadelig å drikke. Bakterier, virus og kolloider filtreres helt ned til 0.001 mikroner i størrelse. I tillegg skal dette filteret være svært slitesterkt og kunne operere under harde forhold.

Dette er et eksempel på hva nanoteknologi kan få til og hvor viktig dette teknologien kan være. Jeg vil konkludere med at videre utvikling av denne manipulasjonen av atomer og molekyler kan føre til revolusjonerende resultater.

Litteraturliste:

https://www.fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal

https://www.dupont.com/water/technologies/nanofiltration-nf.html

https://www.google.com/search?

q=nanofiltration+Membranes+&tbm=isch&ved=2ahUKEwj9tfD5gNP1AhXOvSoKHZmJCbkQ2-cCegQIABAA&oq=nanofiltration+Membranes+&gs_lcp=CgNpbWcQAzIHCCMQ7wMQJzIECAAQEzIGCAAQHhATUABYgwRgtgdoAHAAeACAAZ8BiAHlBJIBAzIuM5gBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=RiDzYf36H877qgGZk6bICw&bih=789&biw=1440#imgrc=dgFpHOU1zbA2mM

https://reliefweb.int/report/world/11-top-causes-global-poverty

En kommentar til «Teknologi mot rent vann»

 1. Hei!
  Spennende tema.
  Veldig oversiktlig og fint innlegg å lese. Gode overskrifter.

  Så interessant å lese om nanoteknologi som brukes til å filtrere og rense vann!

  Det hadde vært interessant å lese enda mer om hvordan teknologien funker, hvor utbredt den er i dag, og hvorfor vann vil være viktig for land som mangler det. Hvilket bærekraftsmål tror du denne teknologien vil kunne være med å nå?

  Lykke til med eksamensøvingen!

  -Thea E

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *