Er 3D-printing fremtiden?

Produksjon ved hjelp av 3D-printing har blitt høyere de siste årene. Det kan være flere grunner for dette, men hovedfaktoren som ofte spiller inn er effektiviteten. I tillegg til dette er det flere andre faktorer som gjør printerne lukrative for bedrifter.

Svært effektive

3D-printing er svær kostnadseffektivt ettersom de ikke følger den tradisjonelle produksjonsmåten hvor en modell ofte består av flere mindre deler kuttet ut av større materialer. Tidligere har det ligget igjen biter og rester av materialer. Dette skjer ikke ved 3D-printing. Produktet blir printet/kopiert direkte i sin endelige form, uten å hente materialer av allerede eksisterende ressurser. Bedrifter og selskaper kan også velge hvilket materialet de vil produktet skal bestå av. Dette blir gjort fort og enkelt, kun ved å bytte ut «patronene» til printerne.

Produktet som skal printes kan også endres fort om det skulle være en produksjonsfeil. Da vil det bli gjort endringer i oppskriften som lages i dataprogrammer og sendes til printeren. Endringer er enkelt tilgjengelig og kan gjøres utenom å endre store maskiner på en hel fabrikk. Ettersom endringer er såpass tilgjengelige vil det også gå fort å printe prototyper og modeller som kan vises til eventuelle investorer eller ansatte i et design team.

Muligheter for Norsk produksjon

Det er svært få norske selskaper som produserer sine egne produkter her i Norge. Dette på grunn av den høye prisen på Norsk arbeidskraft. Ved implementeringen av 3D-printere kan Norske selskaper la maskinene stå for produksjonen noe som vil ha lavere behov for manuell arbeidskraft. Bedriftene vil kunne spare store summer på dette og potensielt kunne flytte sin produksjon til Norge. Ikke bare kan dette være lukrativt for Norge, med tanke på skatt og inntekter, men produkter som produseres i skandinaviske land og Europa blir ofte sett på som mer troverdig og høyere kvalitet.

Konklusjon

Jeg vil konkludere med at 3D-printing kan være veldig effektivt om gjort riktig. Det kommer alltid til å være motstandere og folk som tviler ved ny teknologi, men det er vanskelig å gå imot alle de positive egenskapene til 3D-printing. Jeg mener denne teknologien er det neste store, på grunn av effektiviteten ved produksjon, men også når det gjelder kostnader. Dette vil riktig nok gå utover ander selskaper so tidligere har stått for transport, levering av materialer og fabrikker som har stått for produksjon. For samfunnet kan 3D-printing være negativt for mange, men svært bra for bedriftene selv.

Kilder:

https://academy.archistar.ai/why-is-3d-printing-the-next-big-thing

https://3dprinting.com/what-is-3d-printing/

En kommentar til «Er 3D-printing fremtiden?»

 1. Du leverer til enhver frist, Petter! Godt jobbet.
  Fint format, tydelige overskrifter, og du henviser til kilder.

  Du skriver godt og har noen veldig gode drøftinger. Norge er et land som har høye lønninger, og er avhengige av teknologi for å holde de så høye. Kanskje kan 3D-printing, som du sier, kan flytte mer av vår produksjon til hjemlandet vårt? Det vil jo absolutt se ut som en naturlig mulighet. Det blir spennende å se i hvor stor grad vi vil ta i bruk denne teknologien, og om vi klarer å differensiere oss og være innovative!

  Lengden på innlegget ditt er noe kort. Både som et blogginnlegg, og hvis du skal bruke det som en av dine topp-innlegg som du legger ved første eksamen, så anbefaler jeg deg å skrive mer. Helst over 500 ord, men også gjerne lengre.

  Noen visuelle elementer kan også være svært effektive for å løfte leseropplevelsen: Bilder, lister, sitater, lek deg gjerne her!

  Lykke til med videre skriving. Jeg kommer snart innom igjen!

  -Thea E

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *