How to – Google Analytics

I dette innlegget skal jeg gå gjennom hva Google analytics er og hvordan man kan begynne og bruke det selv. I tillegg skal jeg nevne et par fordeler ved å bruke GA, samt en ulempe.

Hva er Google analytics?

Enkelt forklart er Google analytics en tjeneste som gir informasjon og statistikk over en nettside sin trafikk. GA samler data som gjør en analyse tilgjengelig for «eieren» Dette f.eks. antall personer som er innom nettisiden, hvor lenge de oppholder seg og hvor de ble hentet fra. Det gir dermed brukeren oversikt over hvor godt nettsiden opptrer.

Hvorfor burde man bruke Google analytics?

Som nevnt, gir GA deg en stor mengde informasjon om trafikken på nettsiden din. Hvis man analyserer dette riktig vil man kunne se hvem som klikker seg inn og hva de eventuelt leter etter. Du får også tilgang på hva de gjør på nettsiden og hvilke «faner» de åpner. Som eier av et nettsted får du dermed et innblikk i hvilke av tiltakene dine som gir gode resultater og hvilke som ikke oppnår det du ønsker. Dette er en stor fordel for alle som driver et nettsted.

Hvordan lage GA konto

  • Det første steget vil være å lage en google analytics konto: Google.com/analytics.
  • Trykk «Start for free»
  • Logg inn med valgte google konto.
  • Videre fyller du inn navnet du vil ha på google analytics kontoen din. Trykk Neste
  • Her velger du hvilke målinger du vil ha, fyll inn slik at det passer med nettsiden din. Trykk neste
  • Her fyller du inn din nettside sin eiendomsinformasjon og avslutter med å trykke på opprett.

Etter du har oprettet kontoen vil du få en tracking kode. Dette er samme koden du skal legge til på nettsiden din, slik at du får tilgang på malinger.

Hvordan legge til nettsiden din i GA

Eksempel: WordPress. (Dette er programmet jeg bruker til å ha min studentblogg)

  • Først logger du inn på din WordPress. https://wordpress.com/log-in I menyen på venstre siden finner du Plugins, trykk på denne og videre trykker du «add new» Søk etter Google analytics.
  • Fra MonsterInsight installerer du din plugin. Trykk «install now» – «Activate»
  • Etter installasjonen vil du få tilgang på «Insights» i samme menyen på venstre siden. Du får også videre instrukser du skal følge etter du trykker «Authenticate with your Google account».

Ulemper ved GA

Selv om Google analytics er et program som kan gi masse god informasjon og være til stor hjelp for mange bedrifter, vil det alltid kunne være negative aspekter. En av disse vil være hvor mye og hvor kompleks informasjonen brukeren får. Noe som kan være overveldende for brukeren. Den informasjonen som blir gitt må nemlig tolkes, og for å gjøre dette må brukeren snakke et visst «språk». Dette kan dermed være vanskelig og tidskrevende å lære seg, ettersom det ikke alltid er tilstrekkelig med informasjon og guider.

Kilder:

https://wordpress.com/log-in

Google.com/analytics.

https://www.coretrek.no/aktuelt/fagstoff/fem-grunner-til-hvorfor-du-burde-bruke-google-analytics

https://plausible.io/blog/remove-google-analytics

-Petter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *