Hva gjør Kunstig intelligens med samfunnet?

Målet med KI vil som regel være å effektivisere enn viss arbeidsoppgave. Dette også med et formål om å gjøre ting lettere for mennesker. Oppgavene som skal utføres av KI krever en viss «intelligens» og robotene eller programmet som skal utføre oppgaven må programmeres deretter. Dette kan føre til at f.eks. produksjon vil gå fortere. Bedrifter vil også få muligheten til å spare store summer ved å bruke mindre fysisk arbeidskraft og kunne kutte ned på antall ansatte.

Arbeidsledighet

Hvis bedrifter bestemmer seg for å implementere KI i sitt arbeid vil det nødvendigvis ikke være like høye behov for fysisk arbeidskraft lenger. Ved å da kutte sin bemanning vil bedriften direkte bytte menneskelige ansatte med roboter. Bedriften vil kunne kutte sine utgifter samtidig som effektiviteten øker. Selve selskapet vil kunne gange av en slik beslutning, men det vil gå hardt ut mot de tidligere ansatte og samfunnet. Mennesker vil bli arbeidsledige og eventuelt søke om trygd eller annen for for bidrag andre steder. Når et individ går uten jobb over en lenger periode med tid kan dette blant annet føre dårlig fysisk helse, men også en dårligere psyke. Forskjellen mellom samfunnet vil også potensielt øke og klasseskillet vil bli større.

Er KI bra?

Om man syntes kunstig intelligens er bra eller ikke vil variere fra person til person. En bedrifts eier med mulighet for å forbedre sine resultater vil mest sanssynlig være stor fan av KI, arbeideren som mister jobben liker det tvilsomt. KI kan trolig levere gode og stort sett bedre resultater enn mennesker, men det vil være enn mangel på følelser og empati. Valgene som blir gjort vil dermed kun baseres på data og innhentet informasjon. Dette ene, og viktige punktet er viktig når man skal drøfte om KI er bra, eller ikke.

Nedentil legger jeg ved en artikkel som går dypere i viktigheten av det menneskelige aspektet ved beslutningtaking. https://www.oslomet.no/forskning/forskningsnyheter/dette-er-utfordringene-med-kunstig-intelligens

En kommentar til «Hva gjør Kunstig intelligens med samfunnet?»

  1. Spennende tema! Du drøfter kort og konsist hva som kan skje dersom vi risikerer å bli arbeidsledige på grunn av kunstig intelligens.

    Flott at du henviser til kilder hvor leseren kan lese mer.

    Du skriver godt! Et tips til deg videre er basert på det at jeg skulle gjerne ha lest enda mer, og noen henvisninger til data på området du skriver om hadde vært interessant å få lese. Bruk gjerne også bilder for å understreke det du ønsker å formidle og for å gi leseren noe pent å se på mellom lesingen!

    Jeg kommer snart tilbake for å lese siste nytt fra deg, og jeg gleder meg!

    -Thea E

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *